Onderhoud en herstelling van alle voertuigen, motorhomes en caravans
Meer dan 20 jaar ervaring

Elektriciteit

Stroom in de camper

Op de meeste plaatsen waar u staat met uw camper is er geen 230 volt beschikbaar, daardoor ligt de nadruk bij campers vaak op 12 volt. Het grote voordeel van het gebruik van 12 volt is het lage stroomverbruik en de mogelijkheid om de voorzieningen ook onderweg of op een plek zonder stroom te kunnen gebruiken. Praktisch alle onderdelen in een camper werken op 12 volt, zoals de verlichting, de waterpompcompressorkoelkast, het toilet, de ontsteking van de dieselkachel enzovoort.

Maar, niet alle apparaten kunnen bij stilstand gebruikt worden op 12 volt. Dus zijn enkele 230 volt stopcontacten meestal wenselijk. Om de huishoudaccu bij stilstand bij te laden met de acculader is ook 230 volt nodig.

230 volt in de camper op de camping

Campers zijn doorgaans uitgerust met een CEE invoerdoos in de wand. Hier wordt het 230 volt net van de camping op aangesloten. Na de invoerdoos splitst het systeem zich meestal in de 230 volt verbruikers en het 12 volt circuit.

Vanuit de invoerdoos is het 230 volt circuit meestal afgezekerd met een automatische zekering. Deze beschermt tegen kortsluiting en overbelasting. Helaas is een aardlekschakelaar meestal niet standaard ingebouwd. Een aardlekschakelaar beschermt u tegen elektrocutie bij een aardingsdefect en is eenvoudig achteraf nog te installeren. Na de automatische zekering vertakt het systeem zich naar de stopcontacten en rechtstreekse gebruikers zoals de airconditioning. Lees meer over stroom op de camping.

12 volt in de camper

Het hart van de 12 volt installatie is de huishoudaccu, in combinatie met de acculader. Dit is de basis, maar er zijn tal van variaties mogelijk. Door gebruik te maken van een huishoudaccu is het mogelijk alle 12 volt apparatuur aan te sluiten op slechts één energiebron: de accu. De accu kan zijn voeding echter wel van diverse andere bronnen krijgen, zoals de druppellader, de dynamo, zonnepanelen, generator of brandstofcellen. Lees meer over accu’s voor uw camper.